Slim delegeren

5 Tips voor het slim kopen van Kerstcadeautjes

Dag drukke manager en ondernemer,

Tips kerst -Delegeren maakt het verschil

Ik kan me voorstellen dat het deze laatste weken van december, met het eindejaar in zicht, nog drukker wordt op het werk;

wat met strategische plannen voor 2017, ellenlange budgetbesprekingen, jaarlijkse evaluaties, enz.

En dat terwijl je thuis nog vlug alles voor de kerstvakantie wilt regelen.

Zo kom je al snel aan een 60-uren werkweek en weekends van heen-en-weer geren van winkel tot winkel of online shoppen!

 Wil je een “eindejaars-burnup” vermijden, dan raad ik je om slim te delegeren!

En aangezien ik de delegeercoach ben, heb ik een aantal tips voor jou.

Wijzig dit jaar eens je gewoonte om alles zelf te willen doen, want …. 

Tien Tips:

Tip 1: Anderen hebben ook talenten ….

Ieder heeft eigen talenten. Hoe beter die specifieke talenten benut worden, des te beter iedereen erbij vaart. Wees niet bang om iets te delegeren waarin je zelf matig bent: dat is geen zwakte. Integendeel: je geeft de ander de mogelijkheid hun talent te etaleren en jij kan focussen op jouw geliefde activiteit: het schrijven van kerstkaarten, het bedenken van een superlekker en gezond menu voor het kerstdiner ….

Tip 2: Andermans aanpak kan ook werken!

Vermijd de beruchte ‘ik kan dat beter’ valkuil. Andermans methode kan minstens zo goed uitpakken. Doe niet te moeilijk over de puntjes op de i die je zelf anders zou zetten, maar waardeer werk dat je uit handen wordt genomen. Zie ook de nieuwe invalshoeken en ideeën die delegeren oplevert: een ander komt weleens op dingen die jou ontgaan. Zoals: die

Tip 3: Je kan nu eenmaal niet alles zelf doen ….

Het voelt onwennig om bepaalde dingen ‘opeens’ aan anderen over te laten. Maar het is, om een voorbeeld te noemen, natuurlijk totale onzin dat jij het hele huishouden runt terwijl je levenspartner staat te popelen om de handen uit de mouwen te steken (!). Stap over je schroom heen en kijk wie iets voor je kan doen. Is er een vriend(in) die heel graag cadeautjes uitzoekt en inpakt, of bijvoorbeeld een neefje of nichtje dat graag een extra centje/cadeautje verdient? Ben je snel en goed in een voor hen vervelende taak of klus, dan zullen ze graag ruilen. Wees creatief en vraag om hulp!

En wil je volgend jaar nog delegeren, hou dan rekening met de volgende tips:

Tip 4: Hou de vinger aan de pols ….

Zeker wanneer je voor de eerste keer het versieren van de kerstboom overlaat aan je jongste spruit van 5 jaar (!). Hang niet de politieagent uit, maar check tussendoor eens of er vragen of problemen zijn, en hoe het werk vordert.

Tip 5: Wees bereid te belonen ….

Een bedankwoord, een glimlach, een extra cadeautje … of een ijsje of extra zakgeld doet wonderen bij de kinderen (en niet alleen bij hen).

Bijna iedereen kan prettiger leven dankzij de kunst van het slim delegeren. Op alle gebieden. Huishouden, klusjes, inkopen, noem maar op. Aan je levenspartner, kinderen, vrienden of bekenden. Tegen geld, complimentjes of door te ruilen. Slim delegeren is voor iedereen!

Geniet van je extra tijd om te reflecteren over het voorbije jaar en vooral leuke dingen te doen met je geliefden in deze mooie eindejaarsperiode!

 Succes en vergeet niet ook al wat je nu leert te delen!

Fijne eindejaarsfeesten!