9 tijdloze eigenschappen van zelfbewuste en verbindende leiders

Tijdloos leiderschap

Of hoe zelfbewuste leiders gebruik maken van hun zelfkennis en zelfbewustzijn om zichzelf te leiden én te verbinden met mensen

Zelfbewust leiderschap

Wat zijn de 9 tijdloze eigenschappen van zelfbewuste leiders om in tijden van grote onzekerheid, verwarring en onvoorspelbaarheid toch kalm, gefocust en verbindend te leiden.

Vlucht, vecht, bevries

In tijden van grote onzekerheid en verwarring sta je als leider voor een moeilijke keuze. Bevries je tot het punt van inactiviteit, waardoor jouw onzekerheid en aarzeling afstraalt op jouw team dat dan stuurloos aan het werk gaat en ongemotiveerd probeert te overleven? Of blijf je innerlijk kalm, rustig gefocust en zet je in een aantal openhartige gesprekken een duidelijke koers uit waardoor hun angst transformeert in betrokkenheid en engagement, hun vertrouwen in zichzelf en de organisatie vergroot en iedereen een tandje bijsteekt?

Focus, engagement, vertrouwen

Ik vermoed dat de tweede keuze jouw voorkeur wegdraagt. Daarom heb ik een aantal tijdloze eigenschappen van persoonlijk, zelfbewust leiderschap, op een rijtje gezet. Niet om je te overdonderen, maar om jou aan te moedigen te kiezen voor gerichte actie van binnenuit in plaats van reactief vlucht-, vecht- of bevriesgedrag.

De zelfbewuste en verbindende leider onderscheidt zich door 9 specifieke eigenschappen waardoor hij of zij kalm blijft in het oog van de storm en met vertrouwen leidt.

Ik ben benieuwd of jij je hierin herkent.

  1. Leiderschap begint bij jezelf.
  2. Je bent zelfbewust.
  3. Je leeft volgens waarden en principes.
  4. Je bent authentiek.
  5. Je bent intrinsiek gemotiveerd en hebt een groei mindset
  6. Je hebt een evenwichtig zelfvertrouwen.
  7. Je zoekt verbinding.
  8. Je bent wendbaar en flexibel.
  9. Je bent betrouwbaar en geeft vertrouwen.
Identiteit, vertuigingen en gedrag

Je bent ervan overtuigd dat leiderschap begint bij jezelf. Je richt je eerst op je binnenwereld, dan pas op de buitenwereld. Veel mensen geloven dat ‘uiterlijk succes’ leidt tot innerlijk geluk. Totdat ze er achter komen dat het precies omgekeerd werkt. Pas als we ons richten op de ontwikkeling van onze binnenwereld, innerlijke rust en ontspanning vinden, echt onszelf zijn, kunnen we in de buitenwereld, met en voor anderen duurzaam succesvol zijn.

Je investeert volop in je innerlijke conditie, je zelfbewustzijn. Dit levert niet alleen meer balans en energie op, het geeft ook toegang tot je volledige potentieel, je hele Zijn. Dat betekent op de eerste plaats ontdekken en erkennen wat je behoeften, verlangens, kernwaarden, kwaliteiten, passies en talenten zijn. Als we ons bewust zijn van wie we werkelijk zijn en waar we voor staan, dan kunnen we ons leven op ieder moment vormgeven op een manier die bij ons past. Daarnaast betekent dit ook bewust worden van datgene wat je op dit moment onbewust in de weg laat staan om volledig jezelf te zijn, om authentiek en vrij te handelen. Denk maar aan onbewuste aannames, overtuigingen, drijfveren, gedachten, weerstanden, angsten, emoties, gewoontes en gedragspatronen.

Je kiest en handelt op basis van waarden en principes. Als we ons bewust zijn van wie we werkelijk zijn en waar we voor staan, dan kunnen we ons leven op ieder moment vormgeven op een manier die bij ons past. Waarden zijn je belangrijkste drijfveren en het is daarom goed om ze te kennen en te herkennen. Het kennen van je waarden voor je werk versterkt ook weer je zelfbewustzijn.

Je bent authentiek. De zelfbewuste leider is authentiek. Als je trouw blijft aan jezelf en je eigen waardes en principes, is de kans een stuk groter dat je vanzelf de juiste koers vaart en een goede balans vindt. Goede leiders weten waar ze voor staan en omringen zich met mensen die hun plekken aanvullen.

Je bent intrinsiek gemotiveerd en hebt een groei mindset. Jouw motivatie komt vanuit jezelf komt. Je doet iets omdat je het graag wil, niet omdat je van buitenaf wordt gemotiveerd dit te doen. En je gaat ervan uit dat je je intelligentie en kwaliteiten en vaardigheden kan ontwikkelen en dat oefenen hierin kan bijdragen. Door jouw op groei gerichte mindset zet je door bij tegenslag en sta je open voor feedback en leer je dus van je “fouten”.

Je hebt een evenwichtig zelfvertrouwen. Zelfbewuste leiders beschikken over een gezonde mate van vertrouwen in zichzelf: ze weten wat ze wel en niet kunnen, waartoe ze in staat zijn en wat ze al eerder gepresteerd hebben. Zelfvertrouwen leidt ook tot meer vertrouwen bij de mensen waarmee je samenwerkt. Het is echter is niet hetzelfde als zelfoverschatting of zelfverheffing. Maar dankzij je zelfbewustzijn en je zelfkennis plaats je je zelfvertrouwen in het juiste perspectief.

Je zoekt verbinding en je bent communicatievaardig. Je bent empathisch, hebt een oprechte interesse in anderen en beschikt over een groot luistervermogen. Je luistert met de intentie om te begrijpen, niet om te reageren. Daarnaast ben je je bewust van hoe je communiceert en van welke reacties (hoe subtiel ook) jouw communicatie bij de ontvanger oproept, zowel op het gebied van lichaamstaal, als van intonatie en woorden. Ook ben je in staat om je communicatie adequaat af te stemmen op mensen van verschillende achtergronden en culturen.

Je bent wendbaar en flexibel. Je past je gedrag gemakkelijk aan verschillende omstandigheden aan, waarbij je een goede balans vindt tussen authenticiteit en adaptatie. Je gaat bent bereid om met meer omstandigheden en verschillende mensen moeten kunnen omgaan, want de diversiteit neemt alleen maar toe. 

Je bent betrouwbaar en geeft vertrouwen. Je weet dat betrouwbaarheid en vertrouwen elkaar versterken. Dus als de ene partij alleen maar verwacht dat hij vertrouwd wordt, maar geen vertrouwen geeft, dan houdt het snel op en zal de vertrouwde relatie minder worden en/of verdwijnen. En hier hebben we ook de essentie te pakken van leiderschapsontwikkeling. Want leiders moeten leren hoe zij beide aspecten toepassen: hoe vertrouwen te hebben en hoe vertrouwen te geven en een balans te vinden tussen controle en loslaten.

Waardoor we weer beland zijn bij de eerste eigenschap van zelfbewuste leiders. Leiderschap, lees: betrouwbaarheid en vertrouwen geven, begint bij jezelf.

Beste ondernemer, manager, HR leider, op deze pagina post ik regelmatig blogs met een aantal principes, methodes, praktijken en verhalen over leiderschap voor reflectie, zelfontwikkeling, en groei van jezelf, je team en je organisatie.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback,

online en offline