LeidinggevenSlim delegeren

Ach, je delegeert (nog) niet?

Delegeren? Stop met de excuses!

Delegeren Stop met je excuses

Je hebt veel te veel te doen, je verzuipt in het werk, en er lijkt geen uitweg te zijn. Maar die is er wel: delegeren. Ja, ja, natuurlijk weet je dat het belangrijk is om
er mee aan de slag te gaan. En je weet dat je tijd zal winnen en anderen zal helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dus waarom doe je het dan niet?

Omdat je het te druk hebt om te delegeren en het gewoon efficiënter is om het gewoon even zelf te doen. Dat is toch wat ik hoor van de meeste managers en leidinggevenden. Maar Jeffrey Pfeffer, hoogleraar Organizational Behavior aan de Graduate School of Business van de Stanford Universiteit, auteur van menig managementboek en één van de meest invloedrijke denkers over management en leiderschap, vindt dat het tijd is om de excuses te laten vallen: “Je belangrijkste taak als leider is om mensen te leren hoe te denken en de juiste vragen te stellen, zodat de wereld niet naar de verdoemenis gaat wanneer je eens een vrije dag neemt.” Maar hoe pak je dat aan?

Kijk uit voor waarschuwingssignalen

Je beseft waarschijnlijk niet dat je onnodig werk aan het hamsteren bent. De waarschuwingssignalen zijn er, maar je ziet ze niet. Een klassiek teken dat je onvoldoende delegeert is dat je lange uren werkt en het gevoel hebt helemaal onmisbaar te zijn, terwijl je medewerkers weinig initiatief tonen en gewoon hun uren kloppen. Je vindt ook dat je team niet de verantwoordelijkheid voor hun projecten opneemt en dat jij de enige bent die daar om geeft. En als je medewerkers zinnen gebruiken zoals: “Ik ben blij je hiermee te helpen,” dan kan dit een indicatie zijn dat je taken uitdeelt in plaats van dat je de verantwoordelijkheid aan hen overdraagt.

Begrijp waarom je niet delegeert

Er zijn tal van redenen waarom managers niet delegeren. Sommige zijn perfectionisten die het makkelijker vinden om alles zelf te doen, of ze vinden dat hun werk beter is dan dat van anderen. Pfeffer noemt dit de ” vooringenomenheid tot zelfverheerlijking”, namelijk de neiging van managers om het geleverde werk (een project of taak) hoger in te schatten en te beoordelen naarmate zij meer betrokken waren bij de (succesvolle) uitvoering ervan.

Sommigen geloven dat het doorgeven van werk afbreuk zal doen aan hun eigen belangrijkheid, terwijl anderen gebrek aan zelfvertrouwen hebben en vrezen dat hun ondergeschikten hen zullen overschaduwen.

Hoe zelfbewust je ook bent, ga er niet vanuit dat je immuun bent voor deze vooroordelen. In plaats daarvan moet je jezelf proactief vragen wat je gaat doen om deze vooroordelen te compenseren. Hij wijst erop dat het loslaten van deze misvattingen uiterst moeilijk is en dat de organisatiecultuur hierbij meestal niet helpt. Het opgeven van je ‘ik-weet-en-kan-alles-expertstatus’ vraagt enorm veel vertrouwen en het juiste perspectief, zelfs in de meest evenwichtige werkomgevingen. Echter, accepteren dat je niet alles zelf kunt doen is een belangrijke eerste stap om te delegeren.

Meet hoe je het doet

Als je eenmaal hebt (h)erkend dat je niet alles zelf kunt doen, dan is de volgende logische stap je huidige gedrag in kaart te brengen. Als ik de meeste managers vraag op welke manier zij hun dag doorbrengen, dan zijn ze niet in staat zich dit nauwkeurig te herinneren. Ik adviseer je dan ook om een dagboek bij te houden en dagelijks te noteren wat je precies doet. Na een week begin je dan patronen te zien en krijg je een goed zicht op je excuses en alibi’s om niet (slim) te delegeren. Je zal dan waarschijnlijk ontdekken dat je veel tijd besteedt aan routine activiteiten met weinig impact die kunnen worden overgedragen.

Dus weg met die excuses

En aan de slag! Als delegeren-expert ken ik alle excuses om niet te veranderen maar al te goed (ja, ik heb ze ook gebruikt!) en daardoor kan ik jou leren hoe je zonder excuses slim delegeert zodat je medewerkers gaan “mee-denken en mee-werken”.

Maak komaf met je excuses! Want delegeren kan je leren!


download-mijn-e-boek-delegeren-
UPDATE: Vanaf 16 oktober zal een geüpdated versie van het e-boek “Vijf stappen naar slim delegeren” beschikbaar zijn om te downloaden: prijs €17,00