Hoe start je als HR Professional met Agile HR

HR als expert én aanjager van transformatie

Vijf stappen op weg naar een wendbaar HR team

Wat is Agile HR, waarom is het belangrijk om als HR professional te kiezen voor agile of wendbaar werken en welke vijf stappen kan je als HR team nemen om meer wendbaar te gaan werken en de motor van jouw wendbare organisatie te worden. Dat is de kern van deze blog.  

Eerst en vooral: Wat is Agile HR?

Eerlijk? Als je op het internet het begrip “Agile HR” gaat zoeken, dan zie je het bos door de bomen niet (meer).  Mijn pogingen om een helder en eenduidige definitie te vinden, zijn gestrand op een overvloed aan informatieve sites, agile opleidingen, programma’s en certificaten. Wat aangeeft hoe trendy dit nieuwe dit begrip wel is. 

In het boek “Agile HR, de onmisbare rol van HR in wendbare organisaties” vind ik twee mogelijke antwoorden: HR als aanjager van de transformatie naar een wendbare organisatie en HR als wendbare afdeling die zelf flexibel gaat werken met de behoeften en de wensen van de klant voor ogen. En die klant is zowel de individuele medewerker, als de manager, het team, een afdeling of het hele personeelsbestand. Want in de agile filosofie draaien wendbare organisaties om de medewerkers. En juist hoe de medewerkers hun werk ervaren staat centraal in het succes van de organisatie.  

De transformerende rol van HR

In de context van agile of wendbaar werken, geeft de HR-functie voeding aan een cultuur van vertrouwen, waar fouten mogen en zelfs moeten worden en iedereen uniek is. Dat je op basis van meetbare informatie meehelpt aan een werkomgeving waar mensen de optimale ruimte krijgen om hun vak uit te oefenen. Want als medewerkers gelukkig zijn, worden de klanten dat ook.

Daar hoort dus niet bij dat HR bepaalt wanneer, waaraan en hoe deze mensen werken, aan welke normen ze moeten voldoen en hoe laat ze op kantoor moeten zijn! Nee, dat bepalen de medewerkers zo veel mogelijk zelf, in teamverband, samen met de klant. De rol van HR is niet langer regulerend en controlerend, maar faciliterend.

Waarom zou je als HR professional kiezen voor wendbaar werken?

Omdat medewerkers de sleutel zijn om wendbaar in te spelen op de snel veranderende behoeftes en wensen van de klant. En dat betekent dat het succes van een wendbare organisatie valt of staat bij de betrokkenheid van HR. Dit is immers het team dat binnen de organisatie de ontwikkeling van mensen als verantwoordelijkheid heeft. Hiervoor is echter een omwenteling binnen HR nodig, een evolutie naar een meer strategische, kortcyclische en multidisciplinaire samenwerking met alle spelers binnen de organisatie.

Hoe maak je als HR deze ontwikkeling? En nog een stap verder, hoe wordt je als HR de motor van de wendbare organisatie?

Een mooie route om naar een wendbare organisatie te komen, is om als HR-afdeling zelf te ervaren wat Agile werken is en om daarmee te experimenteren. Uitgangspunt is de Agile mindset, beschreven in het Agile HR Manifesto.

Starten met Agile HR

Wil je met jouw HR team starten met agile of wendbaar werken? Ga dan aan de slag met de onderstaande vijf stappen:

  1. Start altijd met de mindset. Besteed hier als HR-team ruim de tijd aan om de agile mindset in als zijn consequenties te begrijpen en te vertalen naar jullie dagelijks werk. Stel bijvoorbeeld nieuwe “agile” teamregels op.
  2. Formuleer een gezamenlijk wendbaar HR-doel, prioriteer acties die hieraan bijdragen en bepaal de meetpunten om dit succes transparant te maken.
  3. Bekijk vervolgens op welke manier je je HR-afdeling inricht en hoe je tewerk gaat. Hierbij kunnen agile werkwijzen als scrum, kanban en agile portfolio management helpen.
  4. HR van de toekomst vraagt om andere rollen. Een handige stap is om naar een generieke HR-functie te gaan, met daar omheen rollen. Deze rollen zijn tijdelijk van aard en elke medewerker kan meerdere rollen hebben.
  5. Maak ook je HR-instrumenten meer agile. De belangrijkste instrumenten die je best eerst aanpakt zijn: het functiehuis, onboarding en offboarding, beloning en performance management.

Deze 5 stappen vragen aandacht en tijd, zeker als je dit echt gezamenlijk met je collega’s aanpakt. Begin in kleine stapjes, experimenteer, test en leer van je fouten.

Beste ondernemer, manager, HR leider, op deze pagina post ik regelmatig blogs met een aantal principes, methodes, praktijken en verhalen over leiderschap voor reflectie, zelfontwikkeling, en groei van jezelf, je team en je organisatie.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback,

online en offline